Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσάρεστα αισθανόμαστε και αντιδρούμε όταν βιώνουμε συνεχές και επαναλαμβανόμενο στρες. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας.


Στρες απόδοσης στους μαθητές

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσάρεστα αισθανόμαστε και αντιδρούμε όταν βιώνουμε συνεχές και επαναλαμβανόμενο στρες. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας. Η πίεση απόδοσης που εισπράττουν από το περιβάλλον τους, όχι μόνο δεν αποφέρει καλύτερες επιδόσεις ή υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις και στα διαγωνίσματα στο σχολείο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη και ένα γενικευμένο αίσθημα θλίψης.

Πηγή:
www.heartmath.org

Ποσοστά νεανικού στρες

Το στρες αποτελεί το κύριο πρόβλημα ψυχικής υγείας στη σημερινή νεολαία, ενώ τα ποσοστά εμφάνισής του ολοένα και αυξάνονται. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) αναφέρουν ότι ένας στους τρεις νέους δεκατριών – δεκαοκτώ ετών έχει ήδη βιώσει μια σοβαρή αγχώδη διαταραχή.
Χωρίς υποστήριξη, αυτά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μέτρια ή κακή μαθησιακή απόδοση, ελλιπή ικανότητα προσοχής και μάθησης και δυσκολίες κοινωνικοποίησης και συμπεριφοράς στο σχολείο.
Η κατανόηση της επίδρασης του στρες στη συμπεριφορά και στην απόδοση του μαθητή αποτελεί το καίριο πρώτο βήμα. Στη συνέχεια είναι σημαντικό να ακολουθήσουν στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης των αισθημάτων του στρες.

Πηγή:
www.heartmath.org

Η επίδραση του στρες στη γνωστική απόδοση των παιδιών

Ένα άρθρο στο EducationWeek.com σχετικά με το στρες, τα μαθηματικά και την απόδοση των μαθητών διερευνά τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους το στρες μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη γνωστική απόδοση του ανθρώπου.

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας από την Καλιφόρνια Τζούντι Γουίλις αναφέρει ότι το στρες μπορεί να υπερδιεγείρει την αμυγδαλή – την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα, εμποδίζοντας έτσι την ικανότητα του προμετωπιαίου φλοιού να εμπλακεί σε λειτουργίες όπως η κριτική σκέψη.

Ο Daniel Ansari, κύριος ερευνητής σε μια μελέτη για το στρες του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, αναφέρει ότι οι μαθητές που αισθάνονται στρες όταν καλούνται να επιλύσουν μαθηματικά προβλήματα, συχνά βιώνουν νοητικούς περισπασμούς.

«Οι νοητικοί περισπασμοί που προκαλούνται λόγω του στρες καταλαμβάνουν μέρος της μνήμης εκείνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία και την εκτέλεση εργασιών. Οι μαθητές που “φοβούνται” τα μαθηματικά και βιώνουν στρεσογόνα αισθήματα, καταναλώνουν μεγάλο μέρος της ενέργειας που χρειάζονται για να επιλύσουν κάποιο μαθηματικό πρόβλημα σε στρεσογόνες ανασταλτικές σκέψεις», δήλωσε ο Ansari.

Επιπλέον, το άρθρο αποκάλυψε ότι οι μαθητές με στρες, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα ικανοί σε κάποιο μάθημα σημείωναν μικρότερες επιδόσεις στις εξετάσεις από τους πιο χαλαρούς συμμετέχοντες που είχαν μελετήσει λιγότερο για το συγκεκριμένο μάθημα.

Πηγή:
www.heartmath.org

Υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων μου;

Όλοι οι παιδαγωγοί και μαθητές γνωρίζουν ότι, πέρα απ’ τη συστηματική μελέτη, αυτό που δημιουργεί τη διαφορά στις εξετάσεις είναι η καλή συναισθηματική κατάσταση του μαθητή κατά τη διάρκεια της χρονιάς και φυσικά την ώρα των εξετάσεων.

Πώς όμως είναι δυνατόν, αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι τόσο σημαντικό, να το αφήνουμε στην τύχη;

Η Heartpaedia σας παρουσιάζει το επιστημονικό και δοκιμασμένο, από το 2004, πρόγραμμα συναισθηματικής διαχείρισης “5 + 1 συνεδριών” για την επιτυχία.

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη και ιδιαίτερα αποτελεσματική. Βασίζεται στη μέθοδο και στη συσκευή βιοανάδρασης του HeartMath, καθώς και σε εκπαιδευτικά πρωτόκολλα κορυφαίων επιδόσεων.

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα ατομικών συνεδριών:

Ατομικές Συνεδρίες

Εάν πιστεύετε ότι οι φίλοι, η οικογένεια ή και οι συνεργάτες σας θα επωφεληθούν από αυτό το άρθρο, θα εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να τους το κοινοποιήσετε.

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!