“Το να κάνουμε παύση πριν ανταποκριθούμε σε σημαντικά θέματα και επιλογές, αποτελεί μια ευκαιρία να είμαστε υπεύθυνοι των πράξεών μας και αντί να τρέχουμε να προ-λάβουμε, να προ-λαμβάνουμε κάποιο περιστατικό.” – Doc Childre, ιδρυτής του Ινστιτούτου του HeartMath.

Εκ του αποτελέσματος, συχνά συνειδητοποιούμε πόσο στρες θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει κάνοντας παύση για να επανεξετάσουμε τις επιλογές μας πριν αναλάβουμε δράση. Πολλοί από εμάς έχουμε πάρει αυτό το μάθημα, για παράδειγμα, μερικές φορές η καρδιά μας, μας ωθεί να κάνουμε μια παύση πριν απαντήσουμε με θυμό σε ένα ι-μέιλ, αλλά δεν την ακούμε. Πατάμε μηχανικά “αποστολή” και συχνά επαναξιολογούμε την πράξη τη στιγμή που “κάνουμε κλικ” με το ποντίκι.

Τότε “κλεινόμαστε στο καβούκι μας”, και συλλογιζόμαστε το στρες που πρόκειται να βιώσουμε από την αντίδραση του άλλου ατόμου, και συνήθως προβλέπουμε σωστά. Σε αυτή και σε ανάλογες περιπτώσεις, η επιλογή της παύσης, με σκοπό να αναθεωρήσουμε τα συναισθήματά μας θα μπορούσε να μας είχε γλιτώσει από αυτό το στρεσογόνο σενάριο. Υπάρχουν μυριάδες καταστάσεις, κατά τις οποίες θυσιάζουμε την ευημερία μας, επειδή επιτρέπουμε στη βιασύνη να μπλοκάρει τις διαισθητικές μας ικανότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αφιερώνουμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε πριν εμπλακούμε συναισθηματικά σε μια κατάσταση.

Εξασκούμενοι στην Παύση και την Ηρεμία

Κάνοντας παύση, για να αισθανθούμε την διαισθητική καρδιά μας πριν αντιδράσουμε, μπορούμε να αποφύγουμε πολλές δυσάρεστες και συναισθηματικά εξαντλητικές αντιπαραθέσεις με άλλους, και συχνά με τα άτομα για τα οποία νοιαζόμαστε περισσότερο. Μπορούμε να προλαμβάνουμε αυτές τις επαναλαμβανόμενες, άβολες καταστάσεις και τις επερχόμενες τύψεις. Η εξάσκηση της παύσης και της ηρεμίας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και κοινώς αποδεκτή πρακτική αυτοφροντίδας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους επιταχυνόμενους ρυθμούς της αλλαγής, της αβεβαιότητας και των προθεσμιών.

Πολλοί από εμάς διδαχτήκαμε την αξία της παύσης και της ησυχίας από τους γονείς μας και τη μεταδώσαμε ως σοφία στα παιδιά μας. Ωστόσο, καθώς ο απαιτητικός ρυθμός της ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, η υπενθύμιση της παύσης εξασθενεί όταν βρισκόμαστε υπό πίεση για γρήγορες επιλογές και ενέργειες. Η ταχύτητα μπορεί να επιταχύνει τη δράση, αλλά η παύση της αναθεώρησης μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα.

Αυτό το άρθρο δεν αποσκοπεί στο να “επανεφεύρει” την αξία και τη σοφία της παύσης, αλλά στο να μας εμπνεύσει, ώστε να επανασυνδεθούμε με αυτήν την αποτελεσματική πρακτική, σε αυτή την ιδιαίτερη και ταχέως εξελισσόμενη εποχή.

Τι είναι αυτό που παρεμποδίζει το εσωτερικό μας “σήμα”;

Η βιασύνη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς παράγοντες για τους οποίους χάνουμε τη σύνδεση με τα εσωτερικά μας σήματα που μας καθοδηγούν να σταματήσουμε όταν χρειάζεται. Κάνοντας κατά καιρούς παύση για να προσαρμόσουμε τον λειτουργικό μας ρυθμό στην ταχύτητα της ροής μπορούμε να αποφεύγουμε το προβλεπόμενο στρες. Όταν επιταχύνουμε τη ροή του παρελθόντος – διανοητικά, συναισθηματικά ή σωματικά – γινόμαστε ευάλωτοι στη μείωση της αποτελεσματικότητας των πράξεων και δράσεών μας. Φανταστείτε το εξής: όταν προσπαθείτε να περάσετε μια κλωστή από τη βελόνα πολύ γρήγορα αποτυγχάνετε και ανάλογα με το επίπεδο των δεξιοτήτων και της εμπειρίας σας χρειάζεται να επαναλάβετε την κίνηση πολλές φορές μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν οι διανοητικές και συναισθηματικές μας ενέργειες μπλοκάρουν από το στρες, την απογοήτευση ή την υπερένταση, είναι ωφέλιμο να κάνουμε μια παύση και να ρωτήσουμε την καρδιά μας ποια εσωτερική στάση θα δημιουργούσε την αρμονικότερη ροή για την αποκατάσταση της εσωτερικής ισορροπίας και καθοδήγησης.

Προτάσεις σχετικά με την παύση:

  • Δεσμευτείτε μέσω της πρόθεσής σας ότι θα σταματήσετε να μαθαίνετε την αξία της παύσης εκ του αποτελέσματος και μέσω σκληρών μαθημάτων. Έχει συμβεί ήδη πολλές φορές.
  • Εισπνέοντας το αίσθημα της ηρεμίας ενώ εξασκούμαστε στην παύση, αυξάνουμε την διακριτική μας ικανότητα.
  • Οι ήρεμες δονήσεις μπορούν να μας υποστηρίξουν ώστε να προλαμβάνουμε τις τοξικές ασυνείδητες αντιδράσεις και να τις αντικαθιστούμε με συνειδητές αντιδράσεις.
  • Κάντε παύση για να δημιουργήσετε χώρο για πιο έξυπνες επιλογές και λιγότερο στρεσογόνα αποτελέσματα.
  • Εφαρμόστε την παύση και αναρωτηθείτε τι θα σας έλεγε η καρδιά σας. Νιώστε τι θα έπραττε η καρδιά σας. Συνδεθείτε με αυτό.
  • Για να γίνει η πρακτική της παύσης ωφέλιμη συνήθεια, εξασκηθείτε εντατικά για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιήσετε τη διαίσθησή σας, η οποία θα σας ειδοποιεί πότε χρειάζεται να κάνετε παύση.
  • Η εξάσκηση στην παύση αυξάνει τα αισθήματα της ασφάλειας και της αυτοεκτίμησης, καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλο και λιγότερα λάθη, αποτυχίες και πισωγυρίσματα. Η αίσθηση της ασφάλειας αυξάνει με τη σειρά της αυτόματα την ικανότητά μας να ανακάμπτουμε.
  • Κάνοντας παύση και ακούγοντας τους άλλους μέσα από την καρδιά μας, είμαστε πιο προσιτοί και φιλικοί και κρατάμε τους φίλους μας κοντά μας.
  • Η παύση επιτρέπει μια πιο προσεκτική αξιολόγηση των συνεπειών πριν από τη δράση – κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της πρακτικής.
  • Χρησιμοποιήστε την παύση και την ηρεμία ως δίοδο για την υψηλότερη συλλογιστική σας ικανότητα.
  • Είναι ωφέλιμο να θυμίζουμε και στα παιδιά μας να εφαρμόζουν την πρακτική της παύσης.

Ευχόμαστε αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να θυμηθείτε και να επανασυνδεθείτε με την αξία και τα πολλπλά οφέλη αυτού του εργαλείου, εάν το επιθυμείτε.

Πηγή:
www.heartmath.org

Εάν πιστεύετε ότι οι φίλοι, η οικογένεια ή και οι συνεργάτες σας θα επωφεληθούν από αυτό το άρθρο, θα εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να τους το κοινοποιήσετε.

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!