Η καρδιά είναι ο ναός της ψυχής, και ένα από τα “συναισθηματικά κλειδιά” των πνευματικών πρακτικών, που μας προσφέρει μακροζωία και αυξημένη ευεξία.

Δεδομένης της ιστορικής σύνδεσης μεταξύ των ιδιοτήτων της καρδιάς και των πολλών πνευματικών πρακτικών στο πέρας των αιώνων, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν τη σύνδεση της σωματικής ευεξίας, με την αναγνώριση και την έλξη προς μια υπερβατική κατάσταση ύπαρξης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και συλλογικού ανώτερου εαυτού μας.

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για την λέξη “πνευματικό” , όπως και πολλά μονοπάτια, που μας οδηγούν στο “Βασίλειο του Πνεύματος”. Μπορεί να συμπεριληφθούν σε αυτά οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, αλλά μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και τις κοσμικές πρακτικές, που δεν σχετίζονται απαραίτητα με μια συγκεκριμένη θεότητα, αν θέλουμε να το προσεγγίσουμε πιο σφαιρικά.
Η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να είναι άθεος ή ακόμα και αγνωστικιστής αλλά να εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά πνευματικός, δεν έρχεται σε αντίθεση με την καρδιακή εστίαση και τα οφέλη της.

Οι Πνευματικές Πρακτικές Προάγουν την Καλή Υγεία

Τα συναισθήματα της πνευματικής επίδρασης, και της ενέπνευσης μας από αυτήν, έρχονται με άμορφα χαρακτηριστικά που μπορούν να εκδηλώσουν ποιότητες όπως: η συμπόνια, η εκτίμηση και η αίσθηση της ολότητας που “αντηχεί” σε μια συλλογική συνείδηση- ακόμα και υπέρβαση.
Βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα ακόμα και σε περιβάλλοντα, τα οποία δεν συνδέονται αποκλειστικά με τις παραδοσιακές πνευματικές πρακτικές & πεποιθήσεις, αλλά και με εναλλακτικές δράσεις, όπως αυτές της υψηλής τέχνης, της μουσικής, του χορού, της ποίησης, της λογοτεχνίας, ακόμα και της βαθιάς μας σύνδεσης με την φύση, και της ανακάλυψης μέσω της μάθησης και της έρευνας.
Για πολλούς, τέτοιες κοσμικές εμπειρίες γίνονται ιερές, που μας προσδίδουν μια μορφή πνευματικής ανανέωσης. Ανεξάρτητα από την πηγή που προέρχονται, αυτές οι συναισθηματικές και πνευματικές ιδιότητες είναι σημεία αναφοράς της καρδιάς.
Η επιστήμη καταδεικνύει τώρα, ότι υπάρχει ένας φυσικός συσχετισμός της πνευματικής πρακτικής, που προάγει και διατηρεί την υγεία, καθώς και την ικανότητα μας για ανάκαμψη.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας των μεγάλων πολιτισμών: της Βαβυλώνας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ρώμης και της Κίνας και των πολιτισμών των δυτικών Ιουδαιοχριστιανικών κοινωνιών, η καρδιά θεωρούνταν το πρωτεύων όργανο. Από εκείνα τα χρονια, η ανθρωπότητα προάγει την καλή υγεία μέσω των χαρακτηριστικών της καρδιάς, και τα οποία αναδεικνύονται μέσω των πνευματικών πρακτικών, είτε θρησκευτικών είτε κοσμικών.

Η Φυσική και Πνευματική Καρδιά

Γνωρίζουμε ότι η καρδιά παράγει ένα πλήθος ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της οξυτοκίνης, και έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση πολλών περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε λειτουργίες της αυτορύθμισης, ενώ παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη συναισθηματική εμπειρία.
Η σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου για την επίτευξη μίας συναισθηματικής αρμονίας, επεκτείνεται και σε πνευματικές πρακτικές, στις οποίες τα συναισθήματα του θαυμασμού, της χαράς και της συμπόνιας είναι κοινά.
Η έννοια της ευλάβειας προς μια δύναμη υψηλότερη – ή ως επέκταση του υψηλότερου εαυτού – βοηθάει το νου και το σώμα να ησυχάζουν, γεγονός που φαίνεται μέσω ενδείξεων υγιούς καρδιακής ρύθμισης ή μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού ( HRV ).

Επιπροσθέτως, μας κατακλύζει το δέος και βιώνουμε μια αίσθηση ευλάβειας όταν συντονίζουμε τον συνειδητό μας νου, με τον διαισθητικό μας, εαυτό.
Σε στιγμές αυτοανακάλυψης και επίλυσης ενός προβλήματος χωρίς εξωτερικά σημεία αναφοράς, το διαισθητικό βασίλειο της καρδιάς αποκαλύπτει μια νοημοσύνη, η οποία είναι βαθύτερη από την κανονική μας κατάσταση.
Αυτή η εσωτερική πηγή γνώσης, μας φανερώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά που προέρχονται από βαθύτερες, πνευματικές αφυπνίσεις.

Η Πνευματική Καρδιά μάς Ενώνει

Υπάρχουν ενδείξεις, πως η πνευματική καρδιά είναι μέσο διασύνδεσης, και πως σε ομάδες που ασκούνται στις πνευματικές πρακτικές, παρατηρείται ενδυνάμωση σε όλα τα μέλη του συνόλου.
Η ιδέα της σοφής καρδιάς αντηχεί εντός και μεταξύ των ανθρώπων, μέσω των δονήσεων, και του τρόπου με τον οποίο τα δέντρα ή τα φυτά μπορούν να αισθάνονται το ένα το άλλο.
Οι συχνότητες του συναισθήματος και της σκέψης εμφανίζονται σε μήκη κύματος που μπορεί να είναι ανεπαίσθητα σε μετρήσεις, αλλά τα αποτελέσματα της δύναμης και του αντίκτυπού τους, είναι αντιληπτά.
Αυτή η δυναμική της ομάδας είναι ο λόγος, για τον οποίο πολλές θρησκείες και πνευματικές πρακτικές υποστηρίζουν τη συλλογική προσευχή ή τον διαλογισμό, καθώς η δόνηση του συνόλου επηρεάζει κάθε άτομο και παρέχει μια αίσθηση καρδιακού συγχρονισμού.

Η πνευματική καρδιά επηρεάζει τον πλανήτη

Μετακινούμενοι σε ένα μεγαλύτερο εύρος επιρροής, θα παρατηρούσαμε πως οι ενέργειες της καρδιάς μας, πέρα από τη δυναμική του δικού μας ατόμου, αντηχούν και στο σύνολο της ατομικής μας κοινωνίας, όπως είναι φυσιολογικό. Σύμφωνα με έρευνες, η εξάσκηση και η δέσμευση για αγάπη και φροντίδα για κάθε μορφής ζωή, αυξάνουν το θεραπευτικό δυναμικό του πλανήτη και προσφέρουν υψηλότερες δονήσεις της παγκόσμιας συνοχής, .

Οι δονήσεις της καρδιάς εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που κυκλοφορούν μέσα στη συλλογική συνείδηση των ανθρώπων. Το “ξεδίπλωμα” της καρδιάς σε σκέψεις και σε συναισθήματα πνευματικής ή συναισθηματικής ευεξίας, όπως η αγάπη, η συμπόνια, η ευγνωμοσύνη, η εκτίμηση, ο θαυμασμός, ακόμη και το χιούμορ, ωφελούν το σώμα και το άμεσο περιβάλλον μας, ενώ βοηθούν και άλλους ανθρώπους που υποφέρουν ή ενδέχεται να βρίσκονται πνευματικά σε χαμηλότερες συχνότητες.

Αυτό το φαινόμενο οδήγησε πολλές θρησκείες να υποστηρίζουν την προσευχή για τους φτωχούς ή για εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε έσχατες συνθήκες διαβίωσης, παγκοσμίως. Εξάλλου, τα συναισθήματα της καρδιάς είναι συμπονετικά και δημιουργούν πνευματικές παλίρροιες που φιλοδοξούν να ανυψώσουν όλο το πλήρωμα, ενός σκάφους.

Σύνοψη και μια Πνευματική Πρακτική

Τα επιστημονικά δεδομένα που συνδέονται με τις θετικές συναισθηματικές μας καταστάσεις, επηρεάζουν άμεσα το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τη φυσιολογία αλλά και τον μεταβολισμό μας. Οι σχετικές ψυχολογικές επιδράσεις από τη συναισθηματική αναγνώριση των ηθικών χαρακτηριστικών μάς, συνδέουν ουσιαστικά, τους τρόπους που μπορούμε να καλλιεργήσουμε: με τρόπους που επηρεάζουν τους γύρω μας και με τρόπους που επηρεάζουν την παγκόσμια συνείδηση της ανθρωπότητας.
Ο συντονισμός μας με αυτές τις ποιότητες που μας φέρνουν χαρά, μας εμπνέουν, μας εμπλουτίζουν με την αίσθηση του σκοπού και του νοήματος, είναι εκείνες οι συναισθηματικές ευθυγραμμίσεις που δίνουν δύναμη στην πνευματική καρδιά.

Η εκπαίδευση στις τεχνικές του HeartMath, η εστίαση ενός ατόμου στην περιοχή της καρδιάς του και η εξάσκηση σε μία πιο αργή και ρυθμική αναπνοή, μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη στάση και την προσέγγιση μας, προς οποιαδήποτε πνευματική πρακτική.
Όπως οι φυσικές προπονήσεις που χτίζουν την αντοχή, έτσι και οι συναισθηματικές και οι ψυχολογικές προπονήσεις δημιουργούν πνευματική αντοχή. Ακόμα και λίγα λεπτά την ημέρα σε διαλογισμό, προσευχή, εστίαση της προσοχής στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης, μπορούμε να πούμε πως είναι αυτές, οι μικρές πνευματικές “καταθέσεις” που μας ενδυναμώνουν για να ανταποκριθούμε πιο άμεσα, στις περιόδους αμφιβολίας, φόβου και δισταγμού.

Η πνευματική καρδιά είναι ένα δικαίωμα, που μας περιμένει για να το διεκδικήσουμε, έτσι ώστε να αποκτήσουμε την συναισθηματική δύναμη, την ψυχολογική μας ισορροπία, και την φυσική αυτορύθμιση του εαυτού μας.

Πηγές Άρθρου 1 2

Εάν πιστεύετε ότι οι φίλοι, η οικογένεια ή και οι συνεργάτες σας θα επωφεληθούν από αυτό το άρθρο, θα εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να τους το κοινοποιήσετε.

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!