Τι εννοεί το HeartMath με τη φράση: “Ζώντας από καρδιάς” (Heart-Based Living);

Πρόκειται απλώς για μια φράση αναφοράς, η οποία υποδηλώνει την πρακτική του προσδιορισμού των σκέψεων, των συναισθημάτων και των ενεργειών μας, μέσω της καρδιάς μας, για αποτελεσματικότερη καθοδήγηση και επιλογές. Κάποιοι προτιμούν τους όρους: διαβίωση εστιασμένη στην καρδιά ή διαβίωση με επίκεντρο την καρδιά. Όλες οι παραπάνω προτάσεις είναι νοηματικά ορθές: η χρήση τους είναι απλώς θέμα προσωπικής επιλογής.

Είναι γεγονός, ότι πολλοί άνθρωποι πλέον ενθαρρύνονται περισσότερο να «ακολουθήσουν την καρδιά τους», ως αποτέλεσμα της εξάσκησης στην από καρδιάς ζωή.
Χωρίς διαχείριση, το μυαλό μας τείνει να κατευθύνει την κατανόηση, τις ενέργειες, τις αντιδράσεις και τις αποφάσεις μας, σύμφωνα με παλαιότερα πρότυπα απόκρισης και συμπεριφορών, που κληρονομήσαμε από άλλους. Στη σημερινή ταχεία συλλογική συνείδηση, φαίνεται αρκετά φυσιολογικό για το μυαλό μας, να παρακάμψει τις συμβουλές της καρδιάς μας. Είναι φυσιολογικό, αλλά πρόκειται για το “παλιό” φυσιολογικό, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το έλλειμμα προσωπικού και παγκόσμιου στρες, παραμένει αυξημένο.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι, ως αποτέλεσμα της επίδρασης του στρες, ακολουθούν “προγραμματισμένες” αποκρίσεις σε καταστάσεις πίεσης, με εκδήλωση έντονου θυμού, μνησίκακων και συναισθηματικά επιβλαβών παρατηρήσεων προς τους άλλους, ενώ στην καρδιά τους γνωρίζουν ότι οι συμπεριφορές αυτές είναι καταστροφικές για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα των πάμπολλων τρόπων, με τους οποίους υπερφορτίζουμε τον εαυτό μας με στρες και επιταχύνουμε τη γήρανση του οργανισμού μας, αντί να αξιοποιούμε τη σοφία της καρδιάς μας σαν οδηγό, για να πορευόμαστε στη ζωή μας.

Μια πιο προσεκτική ματιά στην πρόταση “ακολουθείστε την καρδιά σας”

Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι εξετάζουν πιο προσεκτικά τι πραγματικά σημαίνει η από τους αρχαίους χρόνους φράση «ακολουθώντας την καρδιά σου», ενώ περισσότεροι ασκούνται σε μια ζωή βασιζόμενη στην καρδιά τους. Η πρόταση: ζώντας από καρδιάς, είναι μια απλή φράση, που υποδηλώνει ότι εκτός από το μυαλό μας συμπεριλαμβάνουμε και το διαισθητικό αίσθημα της καρδιάς μας, όταν λαμβάνουμε αποφάσεις και επιλογές που διαμορφώνουν την πορεία και την ευτυχία της ζωής μας. Ακολουθώντας την καρδιά σας σημαίνει να μαθαίνετε να διακρίνετε τη σοφία των καρδιακών σας αισθημάτων και στη συνέχεια να αφήνεστε σε αυτήν. Η έρευνα και τα εργαλεία του HeartMath δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν αυτήν τη διαδικασία.

Η βασιζόμενη στην καρδιά διαβίωση, περιλαμβάνει την εξάσκηση στις ποιότητες της καρδιάς, όπως η αγάπη, η συμπόνια, η καλοσύνη, η υπομονή, η συγχώρεση, η συνεργασία κ.ά. Για να ζει κάποιος με οδηγό την καρδιά δεν χρειάζεται απαραίτητα να ενστερνίζεται μια συγκεκριμένη θρησκεία ή να ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο πνευματικό μονοπάτι. Πρόκειται για έναν ευφυή τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του μεγαλύτερου μέρους του στρες, του διαχωρισμού και της απληστίας, που οδηγούν στα περισσότερα από τα προβλήματα που μας εμποδίζουν να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε ουσιαστικά με τους άλλους.

Ο ιδρυτής του HeartMath Doc Childre εξηγεί:

“Η φράση “ζώντας από καρδιάς” αναφέρεται σε όλες τις προθέσεις και τις πράξεις που εκφράζουν τις ποιότητες της καρδιάς στην καθημερινή ζωή. Αυτές οι ποιότητες της καρδιάς μπορεί να περιλαμβάνουν πράξεις έκφρασης της εκτίμησης ή της φροντίδας για τους άλλους, εκδήλωση της καλοσύνης και της συμπόνιας ή της προσφοράς και της ανταπόδοσης, μέσα από τον εθελοντισμό μαζί με άλλους, με σκοπό την ανακούφιση του πόνου κάποιων ανθρώπων ή ζώων και για το καλό του πλανήτη. Οι παραπάνω πράξεις και συμπεριφορές ξεδιπλώνουν τις υψηλότερες δυνατότητες του πραγματικού μας εαυτού.

Το να γίνουμε ο πραγματικός μας εαυτός, περιλαμβάνει το “ξεφλούδισμα” του εγωκεντρισμού, της κριτικής στάσης και του διαχωρισμού, ενώ συγχρόνως ασκούμαστε στις ποιότητες της συμπόνιας, της καλοσύνης και της συνεργασίας. Επίσης, μαθαίνουμε πώς να αυξάνουμε τη συνοχή μεταξύ της καρδιάς, του νου και των συναισθημάτων μας στις καθημερινές μας ενεργειακές δαπάνες. Όλα τα παραπάνω, μας βοηθάνε να αγγίξουμε την άπιαστη «ειρήνη», την οποία ανέκαθεν αναζητούσε η ανθρωπότητα.

“Ζώντας από καρδιάς, ενδυναμώνουμε τη συν-δημιουργία με άλλους προς όφελος όλων. Σε αυτούς τους ταχέως μεταβαλλόμενους καιρούς, αισθάνομαι ότι το αυξημένο στρες θα ωθήσει τελικά περισσότερους ανθρώπους να ζουν με οδηγό την καρδιά τους, όχι λόγω θρησκείας ή φιλοσοφίας, αλλά επειδή θα αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο, απλό, ίσως ακόμα και μια νέα «πνευματικότητα».”

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δύναμη και τη νοημοσύνη της διαισθητικής καρδιάς και για τις δύο δεκαετίες έρευνας του Ινστιτούτου του HeartMath αναφορικά με το στρες, τα συναισθήματα και την καρδιά, στο συναρπαστικό ηλεκτρονικό βιβλίο: “The Science of the Heart”(Η Επιστήμη της Καρδιάς).

Πηγή Άρθρου Heartmath.org

Εάν πιστεύετε ότι οι φίλοι, η οικογένεια ή και οι συνεργάτες σας θα επωφεληθούν από αυτό το άρθρο, θα εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να τους το κοινοποιήσετε.

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!