Σχεδόν όλοι μας, βρισκόμαστε κατά καιρούς αντιμέτωποι με το αίσθημα της ανυπομονησίας. Η υπομονή ενισχύει την ικανότητά μας, να διαχειριζόμαστε τις ενέργειές μας με μια κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας, ιδιαίτερα όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το ρυθμό, του νου μας.

Η ταχύτητα με την οποία επιτελούνται οι αλλαγές, κάνει συχνά τη ζωή μας, να μοιάζει σαν να βρίσκεται σε γρήγορη κίνηση, κάτι το οποίο μπορεί να αυξάνει περαιτέρω την ανυπομονησία, τη νευρικότητα και την απογοήτευση. Αυτές οι θεωρητικά μικρές ενεργειακές διαρροές, με την πάροδο του χρόνου, και εάν δεν επανέρθουμε στην προηγούμενη κατάσταση ή αν δεν μετατρέψουμε τα εξαντλητικά αισθήματα σε υπομονή, συχνά μετατρέπονται σε ενεργειακά ελλείμματα.

Η ενέργεια που χαρακτηρίζει τη βιασύνη και την ανυπομονησία, μειώνει την ικανότητά μας για ευνοϊκά αποτελέσματα. Όταν “εκβιάζουμε” την ενέργεια, ακυρώνουμε την εμπειρία της ροής και δημιουργούμε ανισορροπία στις προθέσεις μας. Ο νους μας είναι αυτός, ο οποίος τείνει να “εκβιάζει” την ενέργεια, ενώ η καρδιά μας επιλέγει την ισορροπία, το ρυθμό και τη ροή. Η συνεργασία καρδιάς-εγκεφάλου, μειώνει το στρες και αυξάνει τα επιθυμητά για εμάς αποτελέσματα.

Η Υπομονή Δημιουργεί Ροή

Η πρακτική της υπομονής και της ησυχίας, δημιουργεί το ενεργητικό περιβάλλον, ώστε η ροή να βρίσκει χώρο στην επικοινωνία, στις επιλογές και στις δράσεις μας. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα κωλύματα στη λειτουργία του υπολογιστή μας, ή οι δυσκολίες στην επικοινωνία, δεν θα εξαφανιστούν απλώς και μόνο επειδή ασκούμαστε στην υπομονή. Ωστόσο, η υπομονή μπορεί να μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε τη διανοητική και συναισθηματική μας φύση, ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο εξοικονόμησης της ενέργειάς μας, καθώς κάνουμε τις επιλογές μας μέσα από τις αλληλεπιδράσεις μας στη ζωή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανυπομονησία είναι μια “πρόσκληση” για απογοήτευση, επιφανειακή διάκριση και λανθασμένες επιλογές. Όταν η υπομονή γίνει πραγματική πρόθεση στις καρδιές μας, τότε το μυαλό μας θα παραδοθεί σταδιακά σε αυτήν την πιο ευεργετική, για τη διαχείριση της ενέργειας μας, αλλαγή. Το μειωμένο άγχος που θα βιώνουμε, θα μετατραπεί σύντομα σε αυξημένη ικανότητα για ανάκαμψη, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, εν μέσω αυτών των περιοριστικών αλλαγών, τις οποίες οι πιο πολλοί από εμάς βιώνουμε.

Υπομονή μέσω της Εσωτερικής Ησυχίας

Συχνά, ενώ δεσμευόμαστε να αλλάξουμε στοιχεία της συμπεριφοράς μας, η πρόθεσή μας εξαφανίζεται, επειδή η έλλειψη υπομονής αφαιρεί την ενέργεια από τη δέσμευσή μας. Η διαίσθησή μας, μας παρακινεί συνεχώς να είμαστε πιο υπομονετικοί, αλλά γνωρίζουμε όλοι, πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μιας νέας άρχης.

Μόλις συνειδητοποιήσουμε πόσες ψυχικές και συναισθηματικές αποτυχίες και πόση σωματική ενεργειακή εξάντληση προκαλούνται από την έλλειψη υπομονής, πιθανότατα να μας αναγκάσουν να δεσμευθούμε όπως ποτέ ξανα, και να εγκαταστήσουμε την υπομονή, ως ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια για την πορεία μας, σε αυτές τις εποχές υψηλής ταχύτητας και απρόβλεπτων αλλαγών.

Άσκηση: Αντικατάσταση ανυπομονησίας με υπομονή

  1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας μόλις νιώσετε ανυπομονησία, νευρικότητα ή απογοήτευση.
  2. Σταματήστε για λίγο ό, τι κάνετε, και φανταστείτε ότι αναπνέετε μέσα από την καρδιά σας, με την αίσθηση της εσωτερικής ησυχίας. Οραματιστείτε ότι με κάθε αναπνοή δημιουργείτε αισθήματα υπομονής και ηρεμίας.
  3. Μόλις μεταβείτε σε μια κατάσταση υπομονής και ανακτήσετε τη συναισθηματική σας ηρεμία, αναπνεύστε για λίγο ακόμα με αυτό το συναίσθημα, για να το βοηθήσετε να εγκατασταθεί.

Συνεχίστε αυτήν την άσκηση για λίγες ημέρες και η διαίσθησή σας θα αρχίσει να λαμβάνει αυτόματα τα ηνία, όταν η ανυπομονησία επιμένει.

Καθώς δεσμευόμαστε να αντικαταστήσουμε την ανυπομονησία με την υπομονή, την εσωτερική ησυχία και τη ροή, οι αλληλεπιδράσεις της ζωής μας θα εξελίσσονται με περισσότερη ισορροπία, και αυξημένη ικανότητα για ανάκαμψη και πιο αποτελεσματικές επιλογές. Αυτό μπορεί να αποτρέψει μεγάλο μέρος της ενέργειας από το να εξαντληθεί, να μειώσει το αίσθημα της κόπωσης και των επιπτώσεων των αλλαγών που βιώνουμε, ενώ συγχρόνως μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την ειρήνη και για την υγεία μας. Τα αποτελέσματα έρχονται γρήγορα, αν βάλετε την καρδιά σας στη διαδικασία.

Η υπομονή, η ικανότητα για ανάκαμψη και η αυξημένη φροντίδα για εμάς και για τους οικείους μας, είναι πολύ χρήσιμα στοιχεία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, και για τον εαυτό μας αλλά και για την κοινωνία μας.

Πηγή

Εάν πιστεύετε ότι οι φίλοι, η οικογένεια ή και οι συνεργάτες σας θα επωφεληθούν από αυτό το άρθρο, θα εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να τους το κοινοποιήσετε.

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!