Η Δύναμη των Συναισθημάτων

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες ισχυρίζονταν ότι τα συναισθήματα είναι νοητικές εκφράσεις δημιουργημένες από τον εγκέφαλο. Η τρέχουσα έρευνα όμως έχει αποδείξει ότι η καρδιά, ο εγκέφαλος, το νευρικό και το ορμονικό σύστημα, αποτελούν ένα δυναμικό, αλληλεπιδρώμενο δίκτυο, απ’ το οποίο αναδύεται η συναισθηματική εμπειρία.

Αν και υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην επιστημονική διερεύνηση αυτών των θεμάτων, ένα αυξανόμενο κύμα ερευνών έχει αρχίσει να αποκαλύπτει την εικόνα. Τα θετικά συναισθήματα αποτελούν το κλειδί για την ευτυχία και την επιτυχία στη ζωή του ανθρώπου, επηρεάζοντας όλες τις πλευρές της ανθρώπινης φύσης.

Συγκεκριμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα θετικά συναισθήματα:

  • Βελτιώνουν την υγεία κι αυξάνουν τη μακροζωία
  • Αυξάνουν τη γνωστική ευελιξία και τη δημιουργικότητα
  • Συμβάλλουν στη διεύρυνση της αντίληψης και στην καινοτόμο επίλυση των προβλημάτων
  • Προωθούν τη χρησιμότητα, τη γενναιοδωρία, και την αποτελεσματική συνεργασία
“Η ευφυής χρήση του συναισθήματος είναι το κλειδί… η χαλάρωση από μόνη της δεν επαρκεί”.

Η Συνοχή για την βέλτιστη υγεία και απόδοση

Υπάρχουν στιγμές που έχουμε βιώσει πώς είναι να είμαστε σε ροή και να προχωράμε με σχετική ευκολία μέσα στις καθημερινές προκλήσεις.
Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, ό,τι κι αν εμφανίζεται δεν μας ενοχλεί.

Η ικανότητά μας να παραμένουμε σε κατάσταση εσωτερικής ησυχίας και ροής εξαρτάται από την ικανότητά μας να αυτορρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας και να σταματάμε τις ενεργειακές διαρροές.
Επιτυγχάνουμε αυτή την κατάσταση, γνωστή ως καρδιακή συνοχή, όταν η καρδιά, ο νους, οι αισθήσεις και το σώμα λειτουργούν συντονισμένα. Τότε είμαστε σε θέση να «αναλάβουμε τον εαυτό μας» και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Έχουμε περισσότερη ενέργεια, ο χρόνος κυλάει γοργά και οι προκλήσεις είναι διαχειρίσιμες. Τη στιγμή που αυτές προκύπτουν, μπορούμε να σκεφτόμαστε με μεγαλύτερη διαύγεια και να λαμβάνουμε ορθότερες αποφάσεις, παραμένοντας εστιασμένοι στο κέντρο μας.

“Καρδιακή Συνοχή” (Cardiac Coherence): ιδανική κατάσταση, κατά την οποία η καρδιά, οι σκέψεις και τα συναισθήματα ευθυγραμμίζονται και συγχρονίζονται.

 

Η καρδιακή συνοχή συμβάλλει στην αναβάθμιση της ψυχικής και σωματικής υγείας, με αποτέλεσμα η ζωή να είναι πιο ευχάριστη και λειτουργική, έμφορτη νοήματος και χαράς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνοχή βελτιώνει τις ακόλουθες εγκεφαλικές λειτουργίες:

  • Δυνατότητα εστίασης, επεξεργασίας πληροφοριών και επίλυσης προβλημάτων
  • Λήψη αποφάσεων
  • Χρόνος αντίδρασης και συντονισμός
  • Μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη

Μπορούμε, με την κατάλληλη καθοδήγηση και βιώνοντας θετικά συναισθήματα, όπως η ευγνωμοσύνη, η εκτίμηση, και η συμπόνια να δημιουργούμε συνεκτικούς καρδιακούς ρυθμούς. Οι συνεκτικοί καρδιακοί ρυθμοί, βοηθούν τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται αποτελεσματικότερα τις πληροφορίες.

Για εμάς στη Heartpaedia, η ανάπτυξη της καρδιακής συνοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί έναν από τους βασικότερους εκπαιδευτικούς στόχους των προγραμμάτων μας.

 

Λίγα λόγια για το HeartMath και τον Ν. Μαγαλιό

Το HeartMath είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό ίδρυμα, το οποίο πρωτοστάτησε στην επιστημονική μελέτη της καρδιακής συνοχής. 

Τα τελευταία 30 έτη υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιευμένες και αξιολογημένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν διεξαχθεί από το εν λόγω Ίδρυμα, καθώς και άλλους επιστημονικούς οργανισμούς.

Ο Νικόλαος Μαγαλιός είναι μέλος του HeartMath από το 2004. Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής και Θεραπευτής (HeartMath Certified Trainer & Practitioner), ενώ πρόσφατα εκπαιδεύτηκε στο Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Τραύματος του HeartMath με τίτλο «The Resilient Heart: Trauma-Sensitive».

 

Εάν πιστεύετε ότι οι φίλοι, η οικογένεια ή και οι συνεργάτες σας θα επωφεληθούν από αυτό το άρθρο, θα εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να τους το κοινοποιήσετε.

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!