Καλό Σαρανταήμερο!

Αυτήν την περίοδο μας δίδεται η ευκαιρία να αποτοξινώσουμε την Ψυχή και το Σώμα, για να υποδεχθούμε τον μικρό Ιησού μέσα στη φάτνη της καρδιάς μας!

Σύμμαχός μας σε αυτό το στάδιο δίχως θεατές πάρα μόνο συναγωνιστές αποτελεί η προσευχή και η νηστεία.

Νηστεία από την κατανάλωση ζώων και των παραγώγων αυτών καθώς και από τα πάθη της Ψυχής. 

Η Νηστεία είναι ευεργετική τόσο για το Σώμα όσο και για το Πνεύμα μας, ενώ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλής για τα οφέλη της στον οργανισμό είναι η διαλειμματική νηστεία.

Τι ιδιαίτερο χαρακτηρίζει τη διαλειμματική νηστεία;

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δρ. Κουρέτα, καθηγητή Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, στον Λευτέρη Παπαστεργίου, για το LarissaPress.
Ο Δρ Κουρέτας παρουσιάζει τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας.

 

Πώς ορίζουμε τη Διαλειμματική Νηστεία;

“Ως διαλειμματική νηστεία γενικά ορίζεται η συνειδητή αποχή από το φαγητό για κάποιες ώρες της ημέρας, συνήθως 14-16 ώρες.  Δηλαδή έχουμε ένα μοτίβο μέσα στην ημέρα, όπου κάποιες ώρες σιτιζόμαστε κανονικά, ενώ άλλες βρισκόμαστε υπό διατροφικό περιορισμό. Το μοτίβο αυτό μπορεί να γίνει και σε επίπεδο εβδομάδας, όπου κάποιες μέρες τρεφόμαστε κανονικά ενώ άλλες μέρες είμαστε σε νηστεία. Κατά τη διάρκεια των ωρών που βρισκόμαστε σε αφαγία, οι οποίες μπορεί να είναι από 14 έως και 16, δεν λαμβάνουμε καμία τροφή που να περιέχει θερμίδες, παρά μόνο καταναλώνουμε ροφήματα όπως τσάι και καφές αλλά πάντα χωρίς ζάχαρη. Μετά το πέρας των ωρών διατροφικού περιορισμού, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής. H διαλειμματική νηστεία τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ διαφόρων διατροφικών τάσεων και είναι αρκετά δημοφιλής ανάμεσα σε πολυάσχολους ανθρώπους, σε αθλητές αλλά και σε διάσημους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα είδαμε τον Τζόκοβιτς να δηλώνει ότι η διαλειμματική νηστεία να είναι η βάση της επιτυχίας του. Διαθέτει το πλεονέκτημα ότι ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώνει την υγεία και να απλοποιεί τη ζωή των ανθρώπων. Το σημαντικότερα όφελος της διαλειμματικής νηστείας είναι ότι κάνει την υγιεινή διατροφή απλούστερη. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος τρώει λιγότερες φορές την ημέρα του δίνει την ευχέρεια να κερδίζει χρόνο καθώς χρειάζεται λιγότερη προετοιμασία, λιγότερο μαγείρεμα καθώς και καθάρισμα”.

 

Είναι ένα σύγχρονο trend ή μια διατροφική αναγκαιότητα με θρησκευτικές ρίζες;

“Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη τάση ο σύγχρονος άνθρωπος να αναζητά τρόπους καλύτερης διατροφής με σκοπό την καλύτερη υγεία. Αν αναζητήσετε τον όρο νηστεία στο διαδίκτυο θα δείτε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως μιλούν για τις ευεργετικές ιδιότητες της νηστείας. Ωστόσο ο μηχανισμός της νηστείας είναι αρχέγονος και βοήθησε τον άνθρωπο να επιβιώσει στους αιώνες. Οι άνθρωποι κάποτε δεν είχαν ψυγεία ούτε μεθόδους συντήρησης των τροφών. Όμως επιβίωναν χάρη στην ικανότητα του σώματος να μπορεί να χρησιμοποιήσει σαν καύσιμο το αποθηκευμένο λίπος μέχρι να ξαναβρούν τροφή. Οι διάφορες θρησκείες έχουν συμπεριλάβει την νηστεία σε διάφορες εκδοχές όπως η νηστεία της Σαρακοστής στους Ορθόδοξους Χριστιανούς και το Ραμαζάνι στους Μουσουλμάνους. Οι θρησκείες κράτησαν ζωντανή την μέθοδο της νηστείας στους αιώνες έτσι ώστε σήμερα που η επιστήμη έχει αναπτυχθεί να μπορεί να αξιολογήσει τα οφέλη της νηστείας”.

Μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά και πρακτικά η αξία-χρησιμότητα μιας νηστείας;

“Και βέβαια! Ήδη έχουν αποδειχτεί ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες την νηστείας από την επιστημονική κοινότητα. Κάθε χρόνο πλέον δημοσιεύονται δεκάδες νέες εργασίες με θέμα την νηστεία και την επίδραση στον οργανισμό μας. Ενδεικτικά φαίνεται ότι η νηστεία αποτελεί μέσω πρόληψης για καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο καθώς και ασθένειες του πεπτικού συστήματος”.

Είναι η νηστεία και μια πνευματική άσκηση;

“Η αποχή από την τροφή σίγουρα επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν έχουμε πολλές ώρες να φάμε ο εγκέφαλος αποκτά την ικανότητα να «τρέφεται» με κετονοσώματα. Αυτό όμως είναι κάτι το επιθυμητό καθώς μαθαίνει ο εγκέφαλος να βρίσκεται σε εγρήγορση. Το να νηστεύει σκόπιμα κάποιος όμως είναι από μόνο του πνευματική άσκηση. Απαιτεί αυτοπειθαρχία η αποχή από την απόλαυση του φαγητού”.

Ποια είναι η σχέση της  ελληνικής διατροφικής κουλτούρας και της νηστείας;

“Η νηστεία στην ελληνική διατροφική κουλτούρα συνδέεται άμεσα με την νηστεία της εκκλησίας. Αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης εδώ και αιώνες. Αν υπολογίσουμε τις ημέρες που θεωρητικά νηστεύει ένας Χριστιανός θα δούμε ότι είναι οι μισές ημέρες του χρόνου. Βέβαια η νηστεία της Εκκλησίας βασίζεται περισσότερο στην αποχή από συγκεκριμένες τροφές, αλλά ακόμα κι αυτό φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία”.

(τέλος αποσπάσματος)

 

Ας είναι η Σαρακοστή η αφορμή, μέσω της νηστείας, για τον καθένα από εμάς να ελευθερώσει το σώμα και την ψυχή του από τη λαιμαργία και την υπερφαγία, την προσκόλληση στον υλικό ευδαιμονισμό, αλλά και από τα περιοριστικά συναισθήματα και τις σκέψεις. Ανεξαρτήτως του θρησκευτικού προσανατολισμού, η νηστεία είναι ένδειξη φροντίδας, του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος.

 

Εάν πιστεύετε ότι οι φίλοι, η οικογένεια ή και οι συνεργάτες σας θα επωφεληθούν από αυτό το άρθρο, θα εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να τους το κοινοποιήσετε.

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!