Η ταπεινότητα της καρδιάς, δηλαδή, το να γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να δεχόμαστε τα χαρίσματά μας με ευγνωμοσύνη, τους περιορισμούς μας χωρίς κρίση και τον κόσμο γύρω μας με εκτίμηση, είναι ισχυρή, αλλά και προσιτή ικανότητα.

Η ταπεινότητα της καρδιάς μπορεί να μας βοηθήσει να πορευτούμε σε αυτόν τον κόσμο με αυτοπεποίθηση, ακεραιότητα και σοφία. Η ταπεινότητα της καρδιάς δεν χαρακτηρίζεται από άτολμη ή συνεσταλμένη στάση στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους, αλλά σύνδεση με την εσωτερική μας γαλήνη και σιωπηλή επίγνωση του ποιοι είμαστε. Περιλαμβάνει το να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους και να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας για όλους και για όλα.

Συχνά, όταν οι άνθρωποι αναλογίζονται την ταπεινοφροσύνη, σκέφτονται μοναχούς, μοναχές ή θρησκευτικά πρόσωπα που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να είναι πράοι και ταπεινοί. Μπορεί να είναι πράγματι έτσι για όσους επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, όμως στις μέρες μας η ταπεινότητα έχει λάβει διαφορετική σημασία. Λίγοι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή φιλοδοξούν να θεωρούνται ταπεινοί, κι αυτό λόγω της σύνδεσης αυτής της έννοιας με την αδυναμία και την υποταγή. Ωστόσο αυτή η θεώρηση αλλάζει. Υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, βάσει των οποίων όσοι είναι ικανοί να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τον εαυτό τους και τους άλλους εκδηλώνουν ποιότητες της ταπεινότητας.

Η ταπεινότητα εκδηλώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον:

• Παραδεχόμενοι ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις.
• Αναζητώντας συμβουλές ή ιδέες από άλλους.
• Όντας ικανοί για συνεργασία και αποδοχή των διαφορετικών απόψεων.
• Όντας πρόθυμοι να παραδεχτείτε τις ατέλειες κάποιου.
• Παραμερίζοντας το “εγώ” και ξεπερνώντας τις δυσκολίες συλλογικά.
• Όντας ανοιχτοί σε παρατηρήσεις από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας.
• Ακούγοντας χωρίς κρίση και χωρίς να διακόπτετε.
• Παρακινώντας τους άλλους να αισθάνονται πολύτιμοι, σημαντικοί και ότι εκτιμώνται.

Τα οφέλη από την έκφραση αυτής της μορφής ταπεινότητας είναι η απόκτηση του σεβασμού των φίλων, της οικογένειας και των συναδέλφων και η αίσθηση γαλήνης και πληρότητας στο τέλος της ημέρας. Γιατί; Επειδή έχουν αναγνωρίσει ότι η εγωπάθεια σίγουρα δεν είναι αυτό που χρειάζεται για να ευημερήσει κανείς στις σημερινά ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες, είτε στην εργασία, είτε στο κοινωνικό ή στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Η Εκπαίδευση της Καρδιάς μας
Ένα σημείωμα από τον Doc Childre, ιδρυτή του Ινστιτούτου του HeartMath: “Το εγώ μας δεν είναι ο μπαμπούλας. Με υπομονή και εσωτερική καθοδήγηση μπορεί να συνδεθεί με τον υψηλότερο σκοπό του. Αξιολογώντας τη ζωή μέσα από την καρδιά μας, μεταμορφώνουμε τη συχνότητα της εγωιστικής μας φύσης και συντονιζόμαστε με τη δόνηση του αληθινού μας εαυτού. Για τους περισσότερους από εμάς, όταν το εγώ μας βρίσκεται στη χαμηλότερη δόνηση του, δημιουργεί προβλήματα, τα οποία επιρρίπτουμε στους άλλους και στη ζωή. Η καθοδήγηση της καρδιάς μας μπορεί να μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης της φύσης του εγώ καθώς πορευόμαστε σε υψηλότερα επίπεδα της συνειδητότητάς μας.
“Όσο δεσμευόμαστε στη συμφιλίωση με το εγώ μας, η καθοδήγηση της καρδιάς μας θα το μεταμορφώσει ώστε να υπηρετεί το έργο του ανώτερου εαυτού μας. Το εγώ μεταμορφώνεται βαθμιαία. Δεν χρειάζεται να συγκρουόμαστε μαζί του και να το κατακρίνουμε. Όλες οι πτυχές της φύσης μας, συμπεριλαμβανομένου του εγώ μας, αποτελούν μέρος του είναι μας και διαδραματίζουν σημαντικούς ρόλους στην εκμάθηση του πώς να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας”.

Η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της ταπεινότητας και της αυτοπροστασίας στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους είναι ένας τρόπος ζωής που αξίζει να καλλιεργήσουμε. Όμως εξίσου σημαντικό, είναι να αξιολογείτε τα λόγια και τις πράξεις σας με ταπεινή και συμπονετική καρδιά. Αυτό σημαίνει να διαχειρίζεστε ό, τι συμβαίνει μέσα σας χωρίς κρίση, αλλά με αποδοχή. Ο θυμός, η κριτική, η κατηγόρια, η δυσαρέσκεια κλπ, αποτελούν στρεσογόνα και εξαντλητικά αισθήματα που μπορούν να κατανοηθούν και να απελευθερωθούν, μέσα από μια ταπεινή προσέγγιση. Η ταπεινότητα είναι υψηλότερη δονητικά ποιότητα, η οποία αναπτύσσει τη διαισθητική ικανότητα και μας ωθεί προς τα καλύτερα δυνατά για εμάς αποτελέσματα.

Η ταπεινότητα της καρδιάς είναι ενεργητική κατάσταση
Οι άνθρωποι με ταπεινότητα είναι φιλόξενοι, ανεκτικοί, δεκτικοί, ευγενικοί και στοργικοί. Ο ταπεινός άνθρωπος υπηρετεί σκοπούς μεγαλύτερους από την προσωπική του φιλοδοξία. Δεν θέτει τον εαυτό τους στο επίκεντρο του σύμπαντος, αλλά επιλέγει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε επιρροή έχει για το μεγαλύτερο καλό των άλλων.
Καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι καλλιεργούν ενεργά την επιθυμία τους να κάνουν τη διαφορά, συνεισφέροντας σε κάποιον μεγαλύτερο σκοπό. Πολλοί από τους πιο αξιόλογους ηγέτες που συνέβαλαν ευνοϊκά σε μερικές από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αλλαγές στον πλανήτη ήταν εκείνοι, οι οποίοι εκδήλωσαν αληθινή ταπεινοφροσύνη. Ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Δαλάι Λάμα και άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι, παρόλο που κακοποιήθηκαν ποικιλοτρόπως, διατήρησαν το όραμα της καρδιάς τους με ταπεινότητα, θάρρος και γαλήνη.

Η πρόσβαση στη διακριτική ικανότητα και την καθοδήγηση της καρδιάς μας μάς δίνει τη δυνατότητα να προοδεύουμε και να ευτυχούμε. Μερικές φορές, όταν παγιδευόμαστε στο στρες και η ενέργειά μας εξαντλείται, μπορεί να αισθανόμαστε ότι η πρόοδός μας αναστέλλεται ή ότι κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Καθώς εξασκούμαστε και ενσωματώνουμε την καρδιά και τη συνειδητή φροντίδα στις αλληλεπιδράσεις μας, διατηρούμε την ταπεινότητα ζωντανή και ανανεωμένη, πορευόμαστε με περισσότερη ευκολία, ροή και πολύ λιγότερο στρες.

Το Ινστιτούτο του HeartMath είναι αφιερωμένο στην ενθάρρυνση του συνεχούς ανοίγματος της καρδιάς, της έκφρασης της καλοσύνης, της ταπεινότητας και της συμπόνιας ως τρόπο ζωής, για την εκδήλωση της ειρήνης και της ευτυχίας στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι άνθρωποι θα βρουν τις δικές τους κατευθύνσεις για τον σκοπό τους, αλλά και την αίσθηση της ολοκλήρωσης, καθώς συνδέονται με την καθοδηγητική σοφία της καρδιάς τους, όταν διακρίνουν ανάμεσα σε επιλογές, προθέσεις και ενέργειες. Είμαστε ευγνώμωνες για την συντονισμό μας μαζί σας στις συλλογικές μας επιθυμίες να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Ο προσωπικός ρόλος που σας αντιστοιχεί είναι εξίσου σημαντικός με οποιουδήποτε άλλου.

Πηγή:
www.heartmath.org

Εάν πιστεύετε ότι οι φίλοι, η οικογένεια ή και οι συνεργάτες σας θα επωφεληθούν από αυτό το άρθρο, θα εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να τους το κοινοποιήσετε.

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!