Έρευνες αποδεικνύουν ότι η καρδιά μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη λειτουργικά, όσο ο εγκέφαλος, γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως “ο μικρός εγκέφαλος” του σώματος.

Η καρδιά είναι υπεύθυνη για την άντληση του αίματος σε ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα, έτσι ώστε τα όργανα, οι ιστοί και τα κύτταρα να λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, και να αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Στην πραγματικότητα ο “εγκέφαλος” της καρδιάς στέλνει περισσότερα σήματα επικοινωνίας στον εγκέφαλό μας, από ότι το αντίστροφο.

Η καρδιά αρχίζει να χτυπά πριν ακόμα σχηματιστεί ο εγκέφαλος. Όταν ο εγκέφαλος είναι νεκρός, η καρδιά συνεχίζει να χτυπά για όσο χρονικό διάστημα έχει οξυγόνο. Στην πραγματικότητα, η καρδιά έχει 40.000 νευρώνες και την ικανότητα να επεξεργάζεται, να μαθαίνει και να θυμάται. Έχει επίσης τα δικά της αισθήματα. Χάρη στον τομέα της νευροκαρδιολογίας, μαθαίνουμε περισσότερα για τη διαισθητική φύση της καρδιάς και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις πληροφορίες στη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Το Ινστιτούτο του Heartmath® έχει ηγετική έρευνα στον τομέα της συνοχής καρδιάς-εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών, Δρ. Rollin McCraty, “Η συνοχή είναι η κατάσταση, κατά την οποία η καρδιά, το μυαλό και τα συναισθήματα βρίσκονται σε ενεργητική ευθυγράμμιση και συνεργασία. Είναι μια κατάσταση, η οποία ενεργοποιεί & χτίζει την ικανότητα για ανάκαμψη”. Όταν το παρασυμπαθητικό και το συμπαθητικό σύστημα βρίσκονται εκτός συγχρονισμού, λόγω συναισθημάτων όπως ο θυμός, το στρες ή η απογοήτευση, δημιουργείται ένας ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός ή η λεγόμενη κατάσταση ασυνοχής. Ο εγκέφαλος λαμβάνει αυτήν την πληροφορία, η οποία επηρεάζει το βαθμό κατά τον οποίο μπορούν να προσπελαστούν υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες για προσωπική αυτορρύθμιση. Τα ανανεωτικά συναισθήματα δημιουργούν ένα αρμονικό ρυθμικό πρότυπο στην καρδιά, ενισχύοντας την ευεξία και τη συναισθηματική ρύθμιση & ισορροπία.

Τα ανανεωτικά συναισθήματα όπως η συμπόνια και η αγάπη δημιουργούν ένα αρμονικό πρότυπο καρδιακού ρυθμού, οδηγώντας σε συνοχή και σε αποτελεσματικότερη συναισθηματική ρύθμιση. Όταν υπάρχουν αρμονικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστημάτων του σώματος, τότε λέμε ότι το σώμα βρίσκεται σε συνοχή. Καθώς η συνοχή αυξάνεται, αυξάνεται και η δραστηριότητα άλφα του εγκεφάλου, η οποία συμβάλλει στην ανακούφιση από αισθήματα στρες και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Αυτή η πιο ήρεμη, αλλά εστιασμένη κατάσταση βελτιώνει:

 • Τη μάθηση
 • Την ικανότητα για αποτελεσματικότερες επιλογές
 • Την ικανότητα για μια πιο διευρυμένη οπτική των διαθέσιμων επιλογών

Τα πρόσθετα οφέλη της συνοχής καρδιάς-εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

 • Μείωση του στρες
 • Προσαρμοστικότητα στην αλλαγή
 • Ψυχοκοινωνική ευημερία
 • Υψηλότερη γνωστική ικανότητα
 • Βελτίωση απόδοσης
 • Ικανότητα ανάκαμψης/ Επίλυση προβλημάτων
 • Πνευματική διαύγεια / Συναισθηματική σταθερότητα
 • Πρόσβαση στη διαίσθηση και τη δημιουργικότητα
 • Αναγεννητική διαδικασία / Αντιγήρανση

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την καρδιακή συνοχή;

Όπως ο εγκέφαλος είναι ικανός να επανεκπαιδεύεται χάριν της νευροπλαστικότητας, ομοίως μπορεί να επανεκπεδεύεται και η καρδιά. Με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο δημιουργούμε διανοητικές συνήθειες, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες καρδιακές συνήθειες. Σε οποιαδήποτε πληροφορία ή ερέθισμα στέλνει η καρδιά στον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται αναλόγως. Χρειάζεται να αλλάξουμε τα “προγράμματα” που ενεργοποιούνται/επαναλαμβάνονται κατά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και μεταξύ των νευρώνων της καρδιάς, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν επαναπρογραμματίζουμε τον εγκέφαλο, μέσω δημιουργίας νέων συνάψεων και κυκλωμάτων.
Εάν έχει γίνει “φύση” για την καρδιά, η αίσθηση χρόνιου στρες ή θυμού, είναι σύνηθες η πληροφορία αυτή να μεταφέρεται και στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την απόκριση του σώματος, με τη μορφή ορμονών του στρες, περιορισμού της διαμέτρου των αιμοφόρων αγγείων, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και χρόνιας φλεγμονής. Δυσχεραίνει, ουσιαστικά, την καρδιακή λειτουργία. Η παραμονή της καρδιάς σε συνεχή συναισθηματική δυσφορία, διαταράσσει την ισορροπία του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε σωματική ασθένεια. Όπως “η ευτυχία είναι επιλογή”, το ίδιο ισχύει και για τη διατηρήσιμη χαρά.

Η νευροπλαστικότητα περιγράφεται ως διαδικασία εκπαίδευσης του εγκεφάλου, μέσω της μάθησης. Τι θα συνέβαινε αν εκπαιδεύαμε τις καρδιές μας χρησιμοποιώντας τα ευεργετικά συναισθήματα με τέτοιον τρόπο, ώστε ο εγκέφαλος να απελευθερώνει με μεγαλύτερη συνέπεια, τις χημικές ενώσεις που υποστηρίζουν τη θεραπεία και την ευεξία;
Αυξάνοντας την επίγνωσή μας αναφορικά με το τι «τροφοδοτούμε» το κέντρο διοίκησης του σώματός μας, δηλαδή τον εγκέφαλό μας, μπορούμε να είμαστε συνειδητοί αναφορικά με το τι είδους πληροφορίες επιτρέπουμε να εισέλθουν, και να απλωθούν στο υπόλοιπο σώμα, και ακόμη, τι αισθήματα εμπνέουμε στους γύρω μας.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα για την τόνωση των ανανεωτικών αισθημάτων, για μεγαλύτερη συνοχή καρδιάς-εγκεφάλου:

 • Εστιάστε την προσοχή σας στην περιοχή της καρδιάς σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε τα χέρια σας πάνω από αυτή, για φυσική σύνδεση.
 • Χρησιμοποιήστε την 4-7-8 Αναπνευστική Τεχνική Χαλάρωσης του Δρ. Andrew Weil. Αναπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε για επτά δευτερόλεπτα, και εκπνεύστε αργά αφήνοντας έναν αναστεναγμό για οκτώ δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τέσσερις φορές. Αυτό μειώνει τον καρδιακό ρυθμό.
 • Φέρτε στο μυαλό σας κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε αγάπη, χαρά ή ευγνωμοσύνη. Μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι στη φαντασία σας, όπως για παράδειγμα να οραματιστείτε ότι περνάτε λίγο χρόνο με ένα παιδί, ένα κατοικίδιο ή ότι βρίσκεστε περιτριγυρισμένοι από την πνευματική παρουσία.
 • Ενισχύστε τα ανανεωτικά συναισθήματα που προκύπτουν, όπως η χαρά, η ελπίδα ή η έμπνευση. Μπορείτε ακόμη και να τους δώσετε εύθυμα ή χαλαρωτικά χρώματα. Αφήστε ένα χαμόγελο να σχηματιστεί στο πρόσωπό σας καθώς απολαμβάνετε τη στιγμή.
 • Οραματιστείτε τη ροή αυτών των αισθημάτων (aka, input) από την καρδιά σας στον εγκέφαλό σας. Να είστε όσο δημιουργικοί επιθυμείτε. Μπορείτε για παράδειγμα να οραματιστείτε θεραπευτική φωτεινή ενέργεια ή πεφταστέρια, καθώς η ενέργεια ρέει προς τον εγκέφαλό σας.
 • Αφήστε αυτή την ενέργεια να απλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων και των οργάνων σας. Παρατηρήστε πώς αντιδρούν. Ίσως τα κύτταρα σας τώρα να δονούνται σε ρυθμούς χαράς. Βλέπω τα κύτταρά μου να χορεύουν!

Εάν προτιμάτε να μην εστιάσετε στην ελεγχόμενη αναπνοή ή θέλετε να παρακάμψετε μερικά από τα παραπάνω βήματα, λόγω περιορισμένου χρόνου, να θυμάστε ότι απλώς και μόνο η ανάδειξη ανανεωτικών αισθημάτων από την περιοχή της καρδιάς, τα οποία δημιουργούν ησυχία, είναι ικανή να προκαλέσει συνοχή. Μελέτες δείχνουν ότι η προσευχή ευγνωμοσύνης, ή «εγκάρδιας αγάπης», αυξάνει επίσης την καρδιακή συνοχή. Αυτές είναι εύκολες στην εκτέλεση παρεμβάσεις, που μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε. Όπως με κάθε νέα πρακτική, η επανάληψη είναι το κλειδί για να γίνει οικεία, τόσο για τον εγκέφαλο, όσο και για την καρδιά. Κάνοντας οποιαδήποτε παραλλαγή αυτών των ασκήσεων αμέσως πριν κοιμηθείτε, μπορείτε να προκαλείτε βαθιά ξεκουραστικό και ανανεωτικό ύπνο, καθώς όλες οι ανησυχίες σας εξαλείφονται. Παρατηρείστε συνειδητά ποιες θα είναι οι τελευταίες σας σκέψεις πριν αποκοιμηθείτε, καθώς θα ρέουν και κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.

Εφαρμογή Καρδιακής Συνοχής σε άλλους Τομείς

Η εκπαίδευση στη συνοχή της καρδιάς έχει εφαρμοστεί σε πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, από νοσοκομεία και κυβερνητικούς οργανισμούς μέχρι εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Η συνοχή ενεργοποιεί την ικανότητα συλλογής πληροφοριών απευθείας από την καρδιά ενός άλλου, πέραν αυτών, τις οποίες μοιράζεται ο ίδιος λεκτικά. Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να είναι φοβισμένος. Όταν η καρδιά του γιατρού βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, μπορεί να είναι παρών και συνδεδεμένος με τη διορατικότητά του, για να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και εξατομικευμένα στις ανάγκες του ασθενή.
Η καρδιά του ασθενή μπορεί επίσης να επηρεαστεί και να εισέλθει σε κατάσταση ηρεμίας, απλώς και μόνο από αυτή τη μεταφορά ενέργειας, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει την κατάσταση άλφα του εγκεφάλου, που υποστηρίζει την ικανότητα για ανάκαμψη, την αισιοδοξία και την πνευματική διαύγεια. Όταν οι ασθενείς αισθάνονται ότι ένας γιατρός μπορεί να τους “ακούσει” και να καταλάβει τις ανάγκες τους διαισθητικά, με τη διαίσθηση που απορρέει από τη συνοχή καρδιάς-εγκεφάλου, το επίπεδο της εμπιστοσύνης και της ηρεμίας τους αυξάνεται ενδογενώς, λόγω της ωκυτοκίνης (η ορμόνη της αγάπης) που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο.

Μπορεί η Αρνητική Ενέργεια της Καρδιάς ενός Ατόμου να επηρεάσει τη δική μου;

Όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αυξημένης συνοχής, είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούμε από την αρνητικότητα κάποιου άλλου. Είμαστε σε θέση να παραμείνουμε συναισθηματικά σταθεροί και ευέλικτοι σε ό, τι συμβαίνει στον εξωτερικό κόσμο. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να επηρεάσουμε την κατάσταση ασυνοχής σε ένα άλλο άτομο, το οποίο είναι πολύ πιο ευαίσθητο σε εξωτερικές επιρροές. Μπορούμε ακόμη απλώς και μόνο μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο, να αλλάζουμε τη δόνηση στις καρδιές και τα εγκεφαλικά κύματα των γύρω μας.
Όταν αισθάνεστε ελαφρείς και χαρούμενοι, παρατηρήστε και αναρωτηθείτε πώς φτάσατε εκεί. Αν βρίσκεστε συντροφιά ενός άλλου, αφήστε τον εαυτό σας να αναρωτηθεί εάν είναι η καρδιά σας ή η δική του που προκάλεσε αυτή την αλλαγή. Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε άλλους ανθρώπους, εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας το ηλεκτρομαγνητικό ενεργειακό πεδίο της καρδιάς σας, ως εφαλτήριο, για να ανακατευθύνετε τα συναισθήματά τους (προς μια ανοδική πορεία). Με ποιους τρόπους μπορείτε να αξιοποιήσετε αποτελεσματικά το πιο “ισχυρά ελκτικό” σας όργανο;

Βιβλιογραφικές αναφορές:

 • HeartMath.org
 • Matcha.com. (2019, 15 Ιανουαρίου): Ο Δρ Weil εξηγεί πώς γίνεται η αναπνευστική τεχνική 4-7-8.
  Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=p8fjYPC-k2k&ab_channel=Matcha.com
 • McCraty, Rollin. (2003), Η Ενεργητική Καρδιά: Βιοηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις εντός και μεταξύ ανθρώπων, The Neuropsychotherapist. 6. 22-43. 10.12744 / tnpt (6) 022-043.

Εάν πιστεύετε ότι οι φίλοι, η οικογένεια και οι συνεργάτες σας θα επωφεληθούν από το άρθρο, θα εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να τους το κοινοποιήσετε.

Πηγή

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!