Όλοι τις έχουμε, αυτές τις σιωπηλές υπόκωφες σκέψεις που συνεχώς τρέχουν μέσα στο μυαλό μας. Πολλές έρχονται και φεύγουν γρήγορα, αλλά αν μια ενδόμυχη σκέψη αποσπάσει την προσοχή και διεγείρει το συναίσθημά μας, τότε πρέπει να προσέξουμε. Μπορεί γρήγορα να μας οδηγήσει σε μια ενεργοβόρα διαδρομή που προκαλείται από το στρες της αυτοκριτικής, της κατηγορίας και του άγχους. Μάθετε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα αυτούς τους ψιθύρους.

Οι ενδόμυχες σκέψεις μπορούν να συντρίψουν την αποτελεσματικότητα μίας ολόκληρης ημέρας ή και μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος, ιδιαίτερα όταν παίρνουν προεκτάσεις θυμού, σκληρής κριτικής ή πληγώνουν τα συναισθήματα, και δημιουργούν ενοχές για αυτή τη συμπεριφορά. Ακόμη και εποικοδομητικές σκέψεις μπορούν να εμφανίσουν υπερκινητικότητα, σε περιόδους κατά τις οποίες χρειάζεται να εστιάσουμε και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ευαίσθητα, σημαντικά ή φλέγοντα ζητήματα. Αυτές οι αθέλητες αποσπάσεις μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε λάθη και επαναλήψεις, και κατ’ επέκταση, σε άγχος και ανησυχία.

Αναβάθμιση καρδιακών δονήσεων και Αντιστάθμιση άγχους

Από μια θετική πλευρά, πολλές από τις ενδόμυχες σκέψεις και τα συναισθήματά μας, μας ανανεώνουν, ώστε να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μπορούμε να επωφεληθούμε, παρατηρώντας τη διαφορά ανάμεσα στις περισσότερο αισιόδοξες σκέψεις και τα συναισθήματα, και εκείνες που προκαλούν ανησυχία, άγχος και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Εξασκώντας την προσεκτική παρατήρηση, έχουμε την ευκαιρία να αντικαταστήσουμε συνειδητά τις λιγότερο θετικές σκέψεις και συναισθήματα με άλλες πιο αναγεννητικές, όπως η ευγένεια, η ευγνωμοσύνη, η συμπόνια, η βοήθεια προς τους άλλους, κλπ. Αυτές οι ανανεωτικές ιδιότητες της καρδιάς έχει αποδειχθεί ότι αντισταθμίζουν τη συσσώρευση του στρες από επαναλαμβανόμενες σκέψεις, οι οποίες εντείνουν την ανικανότητα λογικής σκέψης και ορθών επιλογών.
Παρατίθενται μερικά προφανή «σημεία ενεργοποίησης» που μπορούν να εγείρουν ανησυχία από την εντατικοποίηση κυκλικών σκέψεων: επικρίσεις του εαυτού και των άλλων, αυξανόμενη λίστα κρίσιμων καθημερινών υπενθυμίσεων για τις υποχρεώσεις μας, ανησυχίες για την ασφάλεια, τα οικονομικά, τα θέματα υγείας, τις πολυπλοκότητες των σχέσεων, την πολιτική αβεβαιότητα και πολλά άλλα… Πρόκειται για φυσιολογικές προκλήσεις σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, αλλά αναδεικνύονται πολύ περισσότερο πιεστικές στο τωρινό κλίμα, όπως αυτό έχει συναισθηματικά διαμορφωθεί.

Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε κάποιες από αυτές τις προκλήσεις μαθαίνοντας παράλληλα να δημιουργούμε μια ισορροπημένη ροή στην πνευματική και συναισθηματική μας φύση. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε τους εαυτούς μας γι’ αυτό. Η εξισορρόπηση και ο εκ νέου προγραμματισμός των υπονομευτικών σκέψεων και συναισθημάτων μας είναι μια φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης κατά την εκμάθηση ανάληψης ευθυνών αναφορικά με την ενέργειά μας. Με εξάσκηση, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας εμπίπτουν στη δική μας διαχείριση και δεν εισβάλλουν τυχαία στην άμεση προσοχή μας και έγνοια για το πώς πρέπει να πράξουμε.

Πρακτική αντικατάσταση Ανησυχίας και φόβου με Διαχειριζόμενη ανησυχία

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμη την αλλαγή των συναισθημάτων ανησυχίας και φόβου σε στάση διαχειριζόμενης ανησυχίας. Η διαχειριζόμενη ανησυχία είναι μια συναισθηματικά ισορροπημένη κατάσταση, η οποία μας συνδέει με την σαφέστερη αξιολόγηση των καταστάσεων και την ρεαλιστικότερη ικανότητα συλλογισμού.

Η ανησυχία και ο φόβος τείνουν να εξουδετερώνουν την πρόσβασή μας σε αποτελεσματικές επιλογές και αποφάσεις. Η παρατεταμένη ανησυχία μειώνει ιδιαίτερα τις διαισθητικές προτάσεις της καρδιάς μας, οι οποίες μπορεί να είναι κρίσιμες κατά περιόδους. Η υπερβολική ανησυχία είναι ένας από τους πιο ύπουλους τρόπους, μέσω των οποίων υπονομεύουμε την υγεία μας και έπειτα ανησυχούμε περισσότερο, επειδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι προκάλεσε το πρόβλημα. Μπορούμε να διευθετήσουμε αυτή τη κατάσταση, όταν η καρδιά μας υποστηρίζει την πρόθεση του μυαλού μας.

Δοκιμάστε να κάνετε τα εξής: Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις ανησυχίες που ενεργοποιούν τον φόβο και το άγχος σας. Στη συνέχεια πειραματιστείτε με τη μετατόπισή τους στη στάση της διαχειριζόμενης ανησυχίας (ευφυής ανησυχίας), η οποία επιφέρει καθαρότερες σκέψεις και λύσεις, χωρίς το πακέτο του στρες. Ο πειραματισμός, ως χαλαρότερη προσέγγιση του στόχου, οδηγεί σε λιγότερη αυτοκριτική για την απόδοσή μας.

Φανταστείτε ένα παιδί που έρχεται σε σας με φόβο και άγχος, διότι δεν μπορεί να βρει κάποιο παιχνίδι του. Πιθανότατα θα το καθησυχάσετε ώστε να ηρεμήσει και να παραμείνει ήσυχο, και μετά θα βρείτε τον καλύτερο τρόπο να χειριστείτε την κατάσταση. Αυτό που κάνατε ήταν να το βοηθήσετε να μετατοπίσει τον φόβο και το άγχος του στην ηρεμία της διαχειριζόμενης ανησυχίας. Μπορούμε να το κάνουμε για τον εαυτό μας. Είναι πρακτικό, λογικό και προκύπτει απευθείας από την ενστικτώδη νοημοσύνη της καρδιάς μας.

Εξασκηθείτε πρώτα με μικρότερα ζητήματα, ώστε να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Ελέγξτε τα οφέλη της διαχειριζόμενης ανησυχίας, σε σχέση με την ενεργοβόρα υπερβολική ανησυχία. Η επανεξέταση μπορεί να προσθέσει τη δύναμη της πρακτικότητας στις δεσμεύσεις σας. Σύντομα η μέθοδος αυτή θα γίνει αυτόματο αντανακλαστικό, ώστε, όταν αρχίζουν ανεξέλεγκτα να αναλαμβάνουν τα ηνία σκέψεις και συναισθήματα, να ηρεμείτε τον εαυτό σας και να τον θέτετε σε κατάσταση διαχειριζόμενης ανησυχίας.

Η εξάσκηση στη διαχειριζόμενη ανησυχία, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για ανανέωση των καρδιακών ποιοτήτων (ευγνωμοσύνη, υπομονή και καλοσύνη), μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ενεργειακών δαπανών μας. Μπορεί να είμαστε υπό πίεση κατά καιρούς, αλλά συχνά οι πιέσεις της ζωής ξυπνούν την έμφυτη δύναμή μας να αναλάβουμε την ευθύνη για το πώς αισθανόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις καταστάσεις. Αυτή η διαθέσιμη ισχύς βρίσκεται μέσα στην φυσική διαισθητική νοημοσύνη της καρδιάς μας. Εξαρτάται από τον καθένα μας να την αποκαλύψουμε ή όχι.

Άρθρο του Doc Childre σε ελεύθερη μετάφραση

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!