Η ευτυχία μπορεί να κυμανθεί από την αίσθηση πλημμυρίσματος μέχρι το ήρεμο και ευχάριστο συναίσθημα. Υπάρχουν όμως και άλλες παραλλαγές, του τι μπορεί κανείς να ονομάσει ευτυχία.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, τα οποία στηρίζουν την ευτυχία μας, είναι να καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία μας για το που επιλέγουμε να εστιάσουμε. Στις εξαντλητικές σκέψεις, όπως η απαισιοδοξία ή η απογοήτευση; Ή μήπως θα μπορούσαμε να εστιάσουμε και να δώσουμε περισσότερη ενέργεια στα ανανεωτικά συναισθήματα, όπως η εκτίμηση;

Το να υπάρχουν αρνητικές ή εξαντλητικές σκέψεις δεν είναι αναγκαία κακό, και θα ήταν ουτοπικό να πιστέψουμε ότι μπορούμε να απαλλαγούμε πλήρως από αυτές. Ωστόσο, καθώς παρατηρούμε όλο και πιο συνειδητά το πού μας οδηγούν οι σκέψεις μας, αυξάνουμε την ικανότητα επιλογής της κατεύθυνσης στην οποία θέλουμε να δαπανήσουμε την ενέργειά μας. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση, αλλά αξίζει τον κόπο μας, καθώς σύντομα αρχίζουμε να αισθανόμαστε όλο και πιο ευτυχισμένοι.

Δύο απλές πρακτικές που βοηθούν να καλλιεργήσουμε το αίσθημα της ευτυχίας

Καλλιεργήστε το αίσθημα της εκτίμησης, γράφοντάς το και λέγοντάς το. Κάντε το για τη δική σας υγεία και ευτυχία, και για αυτήν των γύρω σας. Η καθημερινή εξάσκηση συμβάλλει στην ενίσχυση της ευτυχίας μας. Δίνοντας έμφαση στα θετικά πράγματα της ζωής, ωφελούμε την υγεία μας, διότι μειώνουμε τα επίπεδα του στρες και των καταπιεστικών συναισθημάτων.

  1. Δοκιμασμένη και αληθινή, αυτή η απλή καθημερινή πρακτική αξίζει τον ελάχιστο χρόνο που θ’ αφιερώσουμε. Επιλέξτε μια ήσυχη στιγμή της ημέρας και γράψτε μόνο δύο πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Κάντε το σε ένα σημειωματάριο, ώστε κάθε μέρα να προσθέτετε σε αυτό. Κάποιες μέρες θα είναι ευκολότερες από άλλες, αλλά ακόμα και σε μια «δύσκολη» ημέρα, μπορούμε συνήθως να σημειώσουμε κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες, όπως «Νέα μέρα, νέα αρχή!» ή «Τα σύννεφα είναι πιο χνουδωτά και όμορφα σήμερα!»). Επιπλέον, σε μια λιγότερο εύκολη ημέρα, μπορείτε ν’ ανατρέξετε στο σημειωματάριο για επιπλέον έμπνευση.
  2. Κάντε ένα επιπλέον βήμα, εκφράζοντας προφορικά αυτό για το οποίο είστε ευγνώμονες. Διαβάστε το μεγαλόφωνα. Η ανοιχτή έκφραση της εκτίμησής μας συμβάλλει στην επέκτασή της. Ενισχύει επίσης και την οπτική μας για τα καλά στη ζωή μας, ενώ ταυτόχρονα εμψυχώνει τους άλλους γύρω μας.

Πηγή

All rights reserved HeartPaedia & Nikolaos Magalios

Θέλεις να αλλάξεις κι όμως συνεχώς το αναβάλεις; Τί είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Ήρθε η στιγμή να σου στείλουμε εντελώς δωρεάν, το νέο μας e-book!
"Αναλαμβάνω τον Εαυτό μου"

Αναγνώρισε σήμερα τους λόγους που μας κάνουν να προβάλλουμε αντίσταση στις αλλαγές, και μάθε έυκολα πως να εστιάζεις στα βασικά βήματα της κάθε αλλαγής!